Prof. Dr. Ivan Angelov

member of the Bulgarian Academy of Sciences

Home

 

Work
Experience

 

Publications

 

Ongoing
Research

 

Languages

 

Address

Ongoing Research

Нов изследователски проект

След завършване на изследването “Икономиката на България и Европейският съюз - Стратегия за догонващо икономическо развитие до 2020 година” авторският колектив в разширен състав пристъпи към нов проект, утвърден от Научния съвет на Икономическия институт на БАН:

1. Тема: Догонващо икономическо развитие на България – стратегия и реалности.

2. Ръководител на проекта: Член-кор. Иван Ангелов.

Членове на авторския колектив: Ст. н. с. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова, Ст.н.с. д-р Иванка Крайнинска; Ст.н.с. д-р Матю Матев; Ст.н.с. д-р Илия Балабанов; Н.с. д-р Павлинка Илева-Найденова; Н.с. Ирена Зарева; Доц. д-р Горан Банков; Доц. д-р Евгения Делчева; Доц. д-р Веселин Бояджиев; Н.с. д-р Кремена Борисова; Стефан Узунов.

Информационно осигуряване: Юлия Няголова и Фанка Картунова.

Технически секретар: Катерина Иванова

3. Описание на проекта:

Главна цел на научния колектив е да изследва реалните процеси на икономическо развитие в България през първата четвърт от обхванатия в стратегията период – 2000-2005 година. Тези процеси ще бъдат анализирани в контекста на стратегическите икономически цели, очертани в предходното изследване, за да се установи доколко им съответстват.

Ще се направи и подробен анализ на готовността на България за присъединяване в навечерието на самото присъединяване.

За разлика от предходната разработка, която имаше предимно стратегически целеви характер, настоящата ще има предимно аналитично-сигнализиращ характер.

Обект на анализа ще бъдат всички целеви икономически показатели в стратегията. Поради особената им важност включваме и два социални показателя: доходно разслоение и социална поляризация и достъп до здравни услуги. В този смисъл обхватът на новото изследване е по-тесен от този на стратегията. Тук няма да се третират социалните и екологичните аспекти на развитието.

Изследването ще бъде проведено на макроикономическо равнище и ще има предимно научно-приложен характер. Ще бъдат направени и някои теоретични обобщения.

4. Очаквани резултати:

Първо, ще се установи развитието на България по най-важните целеви икономически (и някои социални) показатели в контекста на заложените в стратегията. Ще се направят сравнения с поведението на тези показатели в страните членки на ЕС и със страни кандидати. На тази основа ще се направят изводи доколко успешно е икономическото развитие на България непосредствено преди присъединяването и обективна оценка за степента на готовност за присъединяване.

Второ, ще се предложат допълнителни мерки по икономическата, институционалната и друга политика за ускоряване развитието на България през останалите години до 2020 година. Тези мерки ще съответстват на общата икономическа политика на ЕС, тъй като през по-голямата част от периода България навярно ще бъде член на общността. Ще се предложат също допълнителни мерки за бързо частично преодоляване през 2006 г. на евентуални закъснения в подготовката за присъединяване, очаквано за 2007 година.

5. Потенциални потребители: Резултатите ще бъдат представени на Президента, Народното събрание, Министерския съвет и съответните министерства в подходяща форма. Най-вероятно това ще бъде доклад за основните изводи и препоръки, наред с пълния текст на изследването.

 

Ръководител на проекта: Член-кор. Иван Ангелов

 

 

Информационно осигуряване

Информационното осигуряване на изследователския проект ще се осъществява от службата за научна информация в Икономическия институт на БАН. За целта ще се публикува периодично Сигнален информационен бюлетин за научни публикации на български и чуждестранни езици на електронен и хартиен носител. Бюлетинът ще се ползва от членовете на научния колектив.

За улеснение на други изследователи, интересуващи се от тази проблематика и от работата на нашия научен колектив, бюлетинът ще се публикува в тази страница на интернет в рубриката “Текущи изследвания”.

 

СИГНАЛЕН ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 1 - АПРИЛ, 2004 г.

СИГНАЛЕН ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 2 - ЮНИ, 2004 г.

СИГНАЛЕН ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 3 - ОКТОМВРИ, 2004 г.

СИГНАЛЕН ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 4 - ДЕКЕМВРИ, 2004 г.